Występowanie przepuklin pępkowych może być spowodowane obecnością defektów genetycznych, infekcji bakteryjnych, jak i nieodpowiednich warunków środowiskowych.

Przepukliny należą do stosunkowo często pojawiających się na fermach trzody chlewnej patologii o podłożu anatomicznym. Dzielimy je na trzy grupy: przepukliny pachwinowe, mosznowe (których leczenie chirurgiczne
zostało opisane przez autorów: Spyrkę i Rząsę, 2016) oraz pępkowe. Dwie pierwsze grupy należą
do wad wrodzonych, natomiast przepukliny pępkowe mogą być zarówno wrodzone, jak i nabyte. Czynnikiem wyzwalającym powstanie tego „defektu” może być nadmierne naciągnięcie sznura pępowinowego w trakcie trwania porodu bądź krótko po jego zakończeniu (ryc. 1 i 2) lub rozwój infekcji pępka wskutek braku lub niedostatecznej dezynfekcji kikuta pępka lub kojca porodowego.

W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij