Badacze z KState twierdzą, że substancje chemiczne o działaniu przeciwwirusowym pomogą ratować światową populację świń.

 

 

Kansas State University (KState) opublikował badania prowadzone przez Megan Niederwerder, DVM, doktora, adiunkta medycyny diagnostycznej i patobiologii w uniwersyteckim College of Veterinary Medicine, która sprawdzała jak dodatki chemiczne w żywności mogą pomóc zmniejszyć ryzyko przenoszenia ASF. Jak twierdzi badaczka wyniki tych badań mogą przyczynić się do zmian w branży hodowli trzody chlewnej na świecie.

Szacuje się, że w ciągu ostatnich dwóch lat afrykański pomór świń (ASF) spowodował śmierć co najmniej 25% światowej populacji trzody chlewnej w wyniku pojawienia się wirusa w Chinach, a następnie rozprzestrzenienia się na ponad 10 innych krajów azjatyckich ‒ mówi dr Niederwerder. W 2019 roku opublikowaliśmy pierwszy raport na temat przenoszenia wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASFV) poprzez spożywanie pasz pochodzenia roślinnego. Nasze późniejsze prace koncentrowały się na łagodzeniu skutków ASFV w paszach poprzez stosowanie chemicznych dodatków paszowych i obróbkę cieplną ‒ dodaje

Jak twierdzi Niederwerder, w chwili obecnej nie ma dostępnych na rynku szczepionek ani skutecznych metod leczenia choroby wywołanej przez wirusa. Dlatego też zwalczanie ASF koncentruje się na środkach ochrony biologicznej, aby zapobiec przedostaniu się wirusa do krajów, w których jeszcze go nie stwierdzono, jak i tych, gdzie został już zdiagnozowany. Ponadto, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się ASF, stosuje się masowy ubój zwierząt zakażonych i zwierząt wysokiego ryzyka.

Jak mówi KState, zespół Niedewerder zbadał pod kątem skuteczności przeciw ASF w hodowli komórek i składnikach pasz dwa rodzaje płynnych dodatków paszowych, w tym średniołńcuchowy dodatek na bazie kwasów tłuszczowych i dodatek na bazie formaldehydu. Obydwie substancje wykazały działanie zmniejszające zakaźność wirusa, aczkolwiek skuteczność ta zależna jest od dawki. Twierdzą oni również, że w starszych badaniach dodatki paszowe były już stosowane w celu zmniejszenia ryzyka zakażenia bakteryjnego, ale jak dotąd badania te nie wykazały skuteczności inaktywacji wirusa ASF w składnikach pasz.

Nasze nowe badania dostarczają nowych danych oceniających skuteczność dodatków paszowych w inaktywacji wirusa afrykańskiego pomoru świń w modelu hodowli komórek in vitro oraz w modelu transoceanicznej wysyłki składnika paszowego ‒ mówi Niederwerder ‒ Badanie to będzie źródłem cennych informacji dla przemysłu trzody chlewnej w odniesieniu do zmniejszania ryzyka potencjalnych dróg wprowadzania i przenoszenia ASFV przez paszę i jej składniki.

Choć wyniki badania są obiecujące, Niederwerder podkreśla potrzebę wielopłaszczyznowego podejścia do zmniejszania ryzyka wystąpienia ASF w paszach, w tym, jeśli to możliwe, pozyskiwania składników z krajów, w których nie występuje wirus, oraz wdrażania spójnych protokołów bezpieczeństwa biologicznego w młynach paszowych.

 

Źródło: Feed additives could mitigate the spread of deadly ASF

 

 

 

 

 

 

W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij